20-05-2016

UITGELICHT: REMY JUNGERMAN

Beeldend kunstenaar Remy Jungerman ontving een rentevrije lening voor een residency van drie maanden bij Marc Straus Gallery in New York. Wij vroegen hem wat de lening voor hem heeft betekend.
‘Op het moment dat je de mogelijkheid hebt om even renteloos geld te lenen, kun je daadwerkelijk een volgende stap zetten. Daardoor kon ik in New York gaan werken, en door het feit dat ik daar was, heb ik voor mezelf weer vervolgmogelijkheden gecreëerd. Dat had ik niet met eigen middelen kunnen doen.’
Hier zijn ondermeer een residency en solotentoonstelling uit voortgekomen, volgend jaar september in Hudson Valley Center for Contemporary Art, Peekskill, NY.
‘Voor een kunstenaar is het van groot belang om zo breed mogelijk te opereren. New York is een heel interessant centrum voor kunstenaars. Het is niet makkelijk om er aan de bak te komen omdat er zoveel concurrentie is. Het is mij gelukt om langzaam contacten op te bouwen. Residencies zijn daarvoor heel belangrijk: door steeds terug te keren bouw je langdurige relaties op.’
Tijdens de residency in New York werkte Jungerman verder aan werk dat hij eerder had gemaakt in het kader van een solotentoonstelling in het Haags Gemeentemuseum (2015).

‘De concentratie van drie maanden New York gaf me de gelegenheid om dat werk verder uit te diepen. De patronen en vormentaal van de stoffen die ik gebruik hebben een relatie met de eeuwenoude culturele en religieuze geometrische weeftraditie in Afrika, die met de diaspora is meegenomen naar Suriname. Dit ben ik verder gaan onderzoeken in mijn beeldtaal. In dat onderzoek vind ik parallellen met De Stijl en het Constructivisme, maar tegelijkertijd zoek ik juist hoe ik een verhaal kan vertellen dat alleen vanuit een Afrikaanse diaspora komt. Als mensen verbanden zien met bijvoorbeeld Mondriaan en De Stijl, geeft mij dat de mogelijkheid om ze een andere gelaagdheid te laten zien. Om ze een alternatieve geschiedenis van de geometrie te tonen.

Jungerman werkt niet alleen hard in zijn atelier, maar ook daarbuiten, door zichzelf te presenteren. Hij raadt jonge kunstenaars aan niet bang te zijn om soms ook commercieel te denken.
‘Natuurlijk moet je goed nadenken over het juiste moment om te investeren in je carrière. Op de academie krijg je niet mee dat deels commercieel denken helemaal niet erg is. Je moet je praktijk kunnen opdelen in segmenten. Ik ben een kunstenaar die in zijn atelier, in zijn laboratorium, aan het onderzoeken en ontwikkelen is. Natuurlijk moet je een eerlijk beeld neerzetten dat bij je past. Tegelijkertijd opereer ik onder Studio Remy Jungerman, dat is ook gewoon een onderneming. Ik houd het tot nog toe aardig vol, dat komt doordat ik keihard werk. Niet alleen in mijn atelier, maar ook door mezelf te presenteren. Dat deel is heel belangrijk. Je moet niet bang zijn om een stap te zetten, het geeft je de mogelijkheid je ondernemerschap uit te breiden en je praktijk te verdiepen.’

Meer over Remy Jungerman
http://www.gemeentemuseum.nl/tentoonstellingen/remy-jungerman
www.remyjungerman.com
Remy Jungerman – Crossing the Water
http://dutchcultureusa.com/blog/2431/interview-with-remy-jungerman
http://www.marcstraus.com/artists/remy-jungerman/