29-02-2016

UITGELICHT: BASTIAAN DE NENNIE

Ontwerper Bastiaan de Nennie ontving een lening van Fonds Kwadraat om zijn werk te kunnen presenteren op Salone del Mobile 2016. Hij toont zijn onderzoek naar materiaal en techniek in de Envisions expositie en zijn werk is ook te zien als onderdeel van Dutch Invertuals. Daarnaast gebruikte hij de lening om een grootformaat 3D-printer aan te schaffen waarmee hij zijn digitale creaties 1:1 kan printen.

 

In zijn werk vormen objecten uit het pre-digitale tijdperk de bouwstenen in nieuwe, digitale creaties. We vroegen hem naar zijn praktijk als ontwerper.
Wat is echt? Ik denk dat die vraag vandaag de dag iets heel anders betekent dan vóór het digitale tijdperk. Ik zou de komende jaren graag onderzoek willen doen naar het digitale en het fysieke, naar virtual reality en de tastbare realiteit. Op dit moment ligt de focus te veel op nabootsing van de fysieke realiteit via digitale middelen. In mijn werk maak ik digitale bouwstenen van fysieke elementen om zo nieuwe ideeën te schetsen. Soms zijn dat nostalgische objecten met mooie vormen, soms zijn het dingen waarvan ik me afvraag of we ze in de toekomst nog nodig zullen hebben. Ik haal de scans van deze objecten uit elkaar en gebruik de onderdelen om nieuwe ideeën digitaal vorm te geven. Ik wil me niet beperken in de elementen die ik gebruik maar ik werk wel rond een thema of vraagstuk. Het enige dat ik rond dit project niet zal doen, is dingen tekenen op de computer, ik gebruik alleen maar scans van fysieke dingen om mijn nieuwe objecten te creëren.’ 

 

‘Mijn project is een startpunt van een groot onderzoek naar de relatie tussen ambacht, tastbaarheid, en verbeelding. Daarbij gebruik ik digitale en fysieke materialen om het onderzoek vorm te geven. Ik heb gebruik gemaakt van een rentevrije lening van Fonds Kwadraat omdat Fonds Kwadraat begrijpt wat mijn project inhoudt. Een bank zou waarschijnlijk gelijk afhaken bij de woorden “materiaalonderzoek” en “fast digitization”. Na mijn exposities in Milaan hoop ik dit onderzoek uit te breiden, en wellicht partners of bedrijven te vinden waarmee ik de “phygital world” beter kan visualiseren en vormgeven. Ik ben ervan overtuigd dat hier een heleboel verschillende interessante en gekke producten uit zullen voortkomen.’

Het werk van Bastiaan de Nennie is tot en met 30 september 2016 te zien in de Kazerne in Eindhoven, in de expositie Next Up van gastcurator Jeroen Junte.

Meer over Bastiaan de Nennie:
www.bastiaandenennie.com

Mislukte_sample_Fondskwadraat