TILMANN MEYER-FAJE

Beeldend kunstenaar Tilmann Meyer-Faje bouwde tijdens een werkperiode bij Sundaymorning@ekwc een vloot van keramiek. Voor Meyer-Faje draait alles om het maken. Tijdens het productieproces voelt hij zich bevrijd; alle gedachten over de dominante rol die de wereldwijde handel speelt in ons dagelijks leven maken plaats voor concrete vragen. Hoe voorkom je dat de romp scheurt in de oven? Hoe maak je de constructie lichter en stabieler? Een feeder, een bananenboot, een autotransportschip, een trawler… De studio van Meyer-Faje – die toegankelijk was voor publiek – veranderde in een heuse scheepswerf.

De schepen staan voor Meyer-Faje symbool voor de geglobaliseerde en geïndustrialiseerde wereld. Een groot deel van onze consumptie is afhankelijk van transport via de zeevaart. Op die transportreuzen werken en leven mensen overgeleverd aan de elementen. Uiteindelijk verliezen schepen hun rendabiliteit en belanden ze als wrakken in India waar ze onder eenvoudige en erbarmelijke omstandigheden worden ontmanteld. Tijdens de sloop wordt de bouwstructuur weer zichtbaar. Dit zie je ook terug in de vloot van Meyer-Faje.

Een eerder project waarvoor Meyer-Faje werd ondersteund door Fonds Kwadraat kun je hier bekijken >>

www.tilmann.nl

Van 13 mei t/m 31 mei 2017 is een verslag van de werkperiode bij Sundaymorning@ekwc te zien bij Galerie De Witte Voet in Amsterdam.

Deze lening is mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds.

Tilmann Meyer-Faje, Supertanker.