PERSONAL KNITWEAR FOR EVERYBODY

In de Nederlandse kledingindustrie blijven jaarlijks 21,5 miljoen kledingstukken onverkocht. 1,2 miljoen daarvan worden vernietigd. Doordat vraag en aanbod van kleding niet goed op elkaar aansluiten, worden energie en grondstoffen op grote schaal verspild. Modeontwerper Rosanne van der Meer zoekt naar een alternatief.

Onder de naam ‘The Girl and the Machine’ produceert Van der Meer een kleine collectie gebreide kledingstukken die te personaliseren zijn. In een ‘on demand’ systeem kies je uit verschillende designs die vervolgens precies op maat worden gemaakt. Zo wordt er pas iets geproduceerd wanneer er concrete vraag naar is.

Met 3D knitting worden stoffen gebreid die zonder knippen of naaien om een driedimensionale vorm passen, zodat een perfect passend kledingstuk zonder naden ontstaat. Rosanne van der Meer onderzoekt de creatieve mogelijkheden van 3D knitting en streeft naar optimale vrijheid voor de ontwerper.

Meer informatie: www.thegirlandthemachine.com

The Girl and the Machine is een crowdfunding begonnen! Je kunt het project hier steunen door een breisel op maat te bestellen: www.oneplanetcrowd.com/nl/project/171844/description

 

NEW MATERIAL AWARD 2016

Met dit idee is Rosanne van der Meer genomineerd voor de New Material Award 2016.

De tweejaarlijkse prijs daagt beeldend kunstenaars, vormgevers, modeontwerpers en architecten uit om nieuwe materialen en innovatieve technieken toe te passen. De ontwerpen die zo ontstaan zullen bijdragen aan een betere en duurzame samenleving. De New Material Award gelooft in de innovatieve kracht van creativiteit binnen diverse design- en kunstdisciplines op het gebied van duurzaamheid, materiaalontwikkeling en -toepassing.

 

Samples The Girl and the Machine