Jennifer Tee voor haar werk 'Tulip Palepai, navigating the river of the world' in het Rijksmuseum

23-02-2017

JENNIFER TEE, VOORZITTER FONDS KWADRAAT, IN HET RIJKSMUSEUM

Beeldend kunstenaar Jennifer Tee maakt een 18 meter lang kunstwerk voor de nieuwe entreehal van de Noord/Zuidlijn bij het Centraal Station in Amsterdam. Het origineel, van tulpenblaadjes, is t/m 21 mei 2017 te zien in het Rijksmuseum.

 

‘Tulip Palepai, navigating the river of the world’ bestaat uit 100.000 gedroogde tulpenblaadjes, die binnen een half jaar zullen vergaan. Het kunstwerk is geïnspireerd op traditionele Palepai, Zuid-Sumatraanse doeken met afbeeldingen van het ‘schip van zielen’, over de passage naar het dodenrijk. De wandinstallatie combineert de tulp – het wereldberoemde Nederlandse icoon –  met het bijzondere motief van de Palepai. Vergankelijkheid en eeuwigheid gaan hand in hand.

 

Nederland, Amsterdam, 09-02-2017.Tentoonstelling Goede Hoop in het Rijksmuseum.Foto: Olivier Middendorp

Jennifer Tee, ‘Tulip Palepai, navigating the river of the world’. Foto: Olivier Middendorp

 

Tee heeft ruim twee jaar intensief onderzoek gedaan naar de maat, kleur en vorm van de 30 tulpensoorten die zijn gebruikt in de Tulip Palepai. Daarna volgden maanden van contact leggen met kwekers en het Hortus Bulborum, het drogen van de blaadjes, en tot slot plaatste Tee de blaadjes één voor één met de hand in het kunstwerk.

 

Vanaf 2018 is een fotografisch geproduceerde variant van het werk te zien in de entreehal van de metro.

 

Als je meer werk van Jennifer Tee wilt zien, bezoek haar website: www.teeteetee.nl

Op 5 maart 2017 wijdt AVRO Close Up een aflevering aan Jennifer Tee: NPO2, 19:15 uur.