SISTAAZ OF THE CASTLE

Wat gebeurt er als bepaalde stijlelementen uit hun culturele context worden gehaald en tot mode verworden?

Moffies is een Zuid-Afrikaanse nickname voor de vele transgenders die in Kaapstad op straat zwerven. Zij proberen er zo glamoureus mogelijk uit te zien met afgedankte of gevonden kleren.

Kunstenaar Jan Hoek, modeontwerper Duran Lantink en schrijver Gerda van de Glind zijn gefascineerd door de hoge kwaliteit van deze bijeengescharrelde outfits. Met een lening van Fonds Kwadraat in samenwerking met het Mondriaan Fonds reisden ze af naar Kaapstad om vriendschap te sluiten met de Moffies en foto’s te maken van hun leven en kledingstijl. Duran Lantink maakte, teruggekeerd in Nederland, een collectie ontwerpen die geïnspireerd is op de schoonheid van slijtage, verkleuring en vuil die de kleding van de Moffies kenmerkt. In Kaapstad ging hij juist aan de slag gaan om droomoutfits voor de Moffies te creëren, want als de Moffies zouden kunnen kiezen, droegen ze waarschijnlijk hele andere kleren.
Gerda van Glind interviewde de Moffies over hun leven, ambities en motieven, en Jan Hoek fotografeerde hun nieuwe en oude outfits.

Dat alles resulteert in ‘Sistaaz of the Castle’, een blog, een boek een collectie die is gepresenteerd tijdens de Amsterdam Fashion Week en een fototentoonstelling die 13 januari 2016 is gepresenteerd in Foam.

 

 

RECENSIE NRC

‘Een echt hoogtepunt was nog niet voorbijgekomen tijdens de Amsterdamse modeweek, die donderdag van start ging en nog tot en met maandag duurt. Tot zaterdagavond, toen modeontwerper Duran Lantink in samenwerking met fotograaf Jan Hoek een zeldzaam ontroerende show gaf.
Lees hier de lovende recensie van hun presentatie tijdens de Amsterdam Fashion Week van NRC op 17 januari 2016.

 

Sistaaz of the Castle won de Dutch Design Award 2016 in de categorie mode.

Jan Hoek, Kim Supermodel - Animal Print