VIDEOKASTEN

Eelco Brand maakt videowerken die worden tentoongesteld op LED-schermen in een houten omlijsting. Door te investeren in nieuwe videokasten kan Brand zijn werk op verschillende plekken tegelijk vertonen. Zo is zijn werk in 2015 te zien in Miami, Amsterdam, Verona en Berlijn.

 

DIGITALE ANIMATIES

Eelco Brand maakt digitale animaties die als zelfstandig werk worden gepresenteerd. De overeenkomsten tussen een digitale 3D-constructie en een schilderij zijn groot. Beiden worden handgemaakt vanuit de verbeelding en laag over laag geconstrueerd om de suggestie van een ruimtelijkheid te wekken die zich buiten de kaderrand uitstrekt.
In tegenstelling tot een schilderij van doek en verf, kan een 3D-constructie in beweging worden gezet als een filmisch decor. De animaties van Brand hebben geen begin of eind en geen narratieve ontwikkeling. De animatie is als een perpetuum mobile omdat het einde naadloos overloopt in het begin.

 

EELCO BRAND, STILL 'TM.MOVI', 2015.

Eelco Brand - Still TM movi, 2015.

Eelco Brand – Still TM movi, 2015.

NATUUR ALS MENTALE CONSTRUCTIE

Het natuurlijk landschap is een onderwerp dat Brand blijft inspireren. De waarneming van het natuurlijk landschap is een mentale vertaling van wat in werkelijkheid niet meer is dan een volkomen willekeurige verzameling van bomen, struiken en heuvels. Een landschap zoals wij dat ervaren bestaat niet werkelijk, maar is een mentaal construct. Brand reflecteert op dit proces middels digitale, synthetische beelden.