DOMENICO MANGANO & MARIEKE VAN ROOY

‘Donders! De eeuwige steen.’ is een project van Domenico Mangano & Marieke van Rooy. Het project komt voort uit een residency bij Het Vijfde Seizoen, gelegen op het terrein van de psychiatrische instelling Willem Arntsz Hoeve in Den Dolder waar de twee onderzoek deden naar de ‘Dennendalaffaire’. Onder leiding van psycholoog Carel Muller werd Dennendal hervormd tot democratische leefgemeenschap waarin verstandelijk gehandicapten samenwoonden met verzorgers en ‘gewone’ mensen. Uiteindelijk werd hier in 1974 hardhandig een einde aan gemaakt.

Mangano en Van Rooy verbonden het Dennendalproject met de actualiteit en presenteerden hun onderzoek in een tentoonstelling, rondleidingen, een video en een logboek.

Recent is men begonnen met de sloop van één van de paviljoens op het terrein van de psychiatrische instelling. Het gaat om het paviljoen Donders, vernoemd naar een hoogleraar geneeskunde, en het hart van het Dennendalexperiment. Van Rooy en Mangano hebben een gevelsteen veilig weten te stellen. Er werd afgesproken dat Van Rooy en Mangano de steen in bruikleen zouden krijgen om hem te gebruiken als onderdeel van een video-installatie. Ze filmden het de sloop en het veiligstellen van de steen. Toen de steen echter van het terrein werd gestolen, besloten de kunstenaars om de steen te vereeuwigen in marmer om toch een belangrijk verhaal uit onze culturele geschiedenis te kunnen vertellen. In een begeleidende geluidsinstallatie verhaalt de steen op een poëtische wijze over het roerige experiment en zijn ‘leven’ daarna. Het geluidsfragment werd door een acteur ingesproken.

Inmiddels is de oorspronkelijke steen weer teruggevonden, en t/m 20 augustus 2017 te zien in de tentoonstelling ‘Homestead of Dillution’ bij Onomatopee, terwijl de marmeren ‘kopie’ t/m 28 juli te zien is bij Nomas Foundation.

Meer informatie over het onderzoek van Mangano en Van Rooy is te vinden op hun website >>

Domenico Mangano en Marieke van Rooy, Nomas Foundation, 2017.