ANAïS LóPEZ

Anaïs López is documentair fotograaf die met stil en bewegend beeld werkt. Ze studeerde aan de KABK Den Haag en deed een master aan St. Joost in Breda over verhaalstructuren en documentairestrategieën.

López is gefascineerd door hoe mensen in steden leven. Hoe vinden mensen hun weg en creëren ze een plek voor zichzelf? López vertelt door middel van persoonlijke portretten grotere verhalen met een maatschappelijke lading.

IN MY DREAMS I WANT TO BECOME A TOURIST

In het project In my dreams I want to become a tourist onderzoekt ze samen met journalist Pauline Bakker en filmmaker Anisleidy Martinez wat er gebeurde toen men in Rwanda besloot alle weeshuizen te sluiten. Samen vertellen ze het verhaal van de broers Hirwa (13) en Jean-Cloude (11). De broers groeien op in een weeshuis maar dromen ervan met hun moeder Farida (26) te worden herenigd. Farida groeide op in hetzelfde weeshuis en werkt als prostituee.

Het project volgt de jonge broers die noodgedwongen uit het weeshuis vertrekken en een soort toeristen in eigen land worden. Voor López staan de broers symbool voor het nieuwe Rwanda: een land dat zich probeert te onttrekken aan het beeld van armoede, en hulp van buitenaf afslaat. Het project gaat ook over de westerse makers zélf. Hoe verhouden zij zich tot de politieke besluiten van Rwanda en wat is hun functie in dat land? Zijn de broers Hirwa en Jean-Cloude wel gebaat bij de aanwezigheid van de westerlingen?

Het project zal resulteren in een multimediale tentoonstelling. Door de combinatie van fotografie, geluid en film ontstaat een gelaagd verhaal over de twee jonge broers en hun gedwongen zoektocht naar een nieuw thuis omdat de regering van Rwanda heeft besloten alle weeshuizen te sluiten.

MEER INFORMATIE

Via de website van Anaïs López kun je meer lezen over het project, en geld doneren om weeskinderen naar school te helpen.

In my dreams I want to become a tourist wordt in april 2016 gepresenteerd bij de Openbare Bibliotheek Amsterdam en WTC in Den Haag.

 

Anaïs López, Kigali.

Anaïs López, Mother Farida.